ایده آل سازی – بی ارزش سازی: کمک کننده یا شکننده
بهتر است اول یک تعریفی از ایده آل سازی و بی ارزش سازی ارائه کنیم:
ایدهآل سازی: یک مکانیسم ذهنی است که در آن فرد ویژگیهای مثبت را به صورت مبالغه آمیز به خود یا دیگران نسبت می دهد( فلانی بهترین دوست دنیاست، اخلاقش و رفتارش نمونه ندارد).
و بی ارزش سازی: مکانیسمی که در آن، فرد اهداف مطلوب و خواستنی اما غیر قابل دسترس را بی ارزش و معیوب معرفی میکند (فردی که در مصاحبه ورودی استخدام رد میشود، شرکت مورد نظر را بی اعتبار معرفی میکند).
ایده آل سازی طبیعی بد نیست بلکه عنصر ضروری عشقِ بالغانه است و غیر ایده آل سازی یا ارزش زدایی طبیعی هم بخش مهمی از فرایند جدایی – تَفَرُد و فاصله گرفتن با ابژه های همیشه مراقب است.
در برخی افراد، برای غلبه بر ناتوانی و یا ترس درونی خود، به یک دلبسته ی همه توان، همه چیز دادن و تماما خیرخواه و مراقب نیاز پیدا می کنند و تنها از طریق ادغامِ روانی با این دیگریِ همه توان است که می توانند احساس امنیت داشته باشند، اینجاست که پای ایده آل سازی افراطی و بی ارزش سازی افراطی به وسط می آید.
تا جایی که خواسته هایم را تامین می کند و مراقب من است خواستنی ترین فرد یا عنصر است( ایده آل سازی افراطی)، همین که اندکی دور می شود، به خواسته ها توجه کامل نمی کند، من را با خودم تنها می گذارد، دیگر آن امنیت را به من نمی دهد تبدیل به فرد یا عنصری بی ارزش می شود( بی ارزش سازی افراطی).
از آنجایی که بشر نمی تواند بی نقص باشد، ایده آل سازی افراطی محکوم به نا امیدی و ناارزنده سازی است. هرچه اُبژه بیشتر ایده آل باشد در معرض بی ارزش سازی بیشتری است.
ایده آل سازی طبیعی تا زمانی که در مسیر رشد است امری طبیعی است و همچنین ارزش زدایی طبیعی تا زمانی که بخشی از تشکیل دادن هویت فردی ماست امری طبیعی است اما وقتی که برای پوشش دادن دلبستگی ما، غلبه کردن بر ترس درونی ما، عدم مواجه شدن خودمان با خودمان باشد، دفاع هایی نابالغ محسوب می شوند که به رشد و ظرفیت روانی ما کمکی نخواهند کرد.
دکتر محمودرضا شرفی- روان درمانگر
در ذهن شلوغ، گذشته زندگی می کند. گذشته مرتب تکرار می شود، نه اینکه گذشته کاملا شیرین باشد بلکه گذشته امن تر از الان و آینده است. آنجا آدمی عاشق میشود، آنجا قربانی میشود، آن جا به همه چیز می رسد، کنترل آن جا همه به دست خود فرد است و اغلب لحظاتی را پر رنگ می کند که بتواند به خوبی کنترلشان کند.خوبی آنجا مانده است. آینده مبهم و ترسناک است. اضطراب قابل تحمل نیست، تصمیم گیری سخت است، میل به حرکت ناتوان است، و جهان اندوهناک است.
در ذهن معمولی و البته سالم، گذشته و آینده در رفت و آمد است. گذشته جزئی از زندگی است و آینده هم مسیری در پیش رو، زندگی خاکستری است. تنها سیاه یا تنها سفید نیست. می توان در مقابل ناملایمات نگران شد، مضطرب شد، غمگین شد، می توان خوشحال شد، امید داشت، ناامید شد، رنجید، محبت دریافت کرد، محبت داد و…
Procrastination
اهمال کاری
خیلی از آدمها با پروندههای نیمهتمام و یا رها شده در زندگیشان دست به گریبان هستند، این موضوع لزوماً به این معنی نیست که نمیخواهند کارهایشان را انجام بدهند. مشکل اصلی این است که نمیتوانند انجام بدهند.
اهمال کاری، خودداری از انجام وظیفهای است که لازم است تا موعد مشخصی انجام شود. میتوان از آن به عنوان به تأخیر انداختن (از سر عادت یا آگاهانه) شروع یا پایان کاری، با علم به پیامدهای منفی این تأخیر نیز یاد کرد. اهمالکاری، تجربه ی انسانی رایجی است که می تواند شامل به تأخیر انداختن امور روزانه یا وظایف مهمی مثل حضور در یک قرار ملاقات، آمادگی برای یک امتحان یا کنکور، ارایه یک گزارش کاری به محل کار، یا انجام یک تکلیف و ارائه دانشگاهی، یا حل و فصل یک مشکل استرسزا با شریک زندگی باشد.
مهمترین دلیل اهمال کاری می تواند این باشد که فرد برای مواجه نشدن و دوری از احساسات منفی، وظایف خود را که معمولا کمی اضطرابآور هستند به تأخیر می اندازد. همزمان با نزدیک شدن موعد نهایی انجام وظیفه، استرس فرد بیشتر میشود و به همین دلیل ممکن است برای دوری از این استرس تصمیم به فکر نکردن به آن موضوع و اهمالکاری بیشتر بزند و این به تاخیر انداختن باعث اضطراب بیشتر و اضطراب بیشتر باعث سرزنش بیشتر و سرزنش بیشتر باعث اضطراب بیشتر شود، به حدی که دیگر فرد موضوع را کلا کنار می گذارد و فقط به دنبال این است که اضطرابش را کنترل کند.
دوباره به این سیکل برگردیم؛ پشت گوش انداختن موضوع مهم، نادیده گرفتن، به تاخیر انداختن، تعلل ورزی، سهل انگاری، راههایی برای فرار از اضطراب مواجه شدن است.
معمولا این افراد ظرفیت روانی مواجه شدن با احساسات و عواطفی را که می خواهند تجربه کنند ندارند یا در تجربه ی این احساسات ضعیف عمل می کنند، پس برای رهایی از این تجربه ی دردآور، به دور انداختن و فاصله گرفتن از تجربه دست می زنند تا کمی از شدت مواجه شدن بکاهند اما به صورت ناخودآگاه به سمت اضطراب می غلطند و همان سیکلی که در بالا تشریح شد.
دکتر محمودرضا شرفی/ روان درمانگر
کلیه خدمات روان شناختی به صورت:
حضوری – آنلاین – تلفنی
آدرس:
خرم آباد – خیابان علوی ( بین شقایق و میدان امام) – کوچه شهید امیری – ساختمان امیران – طبقه سوم – واحد ۵ – مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی بهین
تلفن ها :
۰۶۶-۳۳۴۳۲۱۸۰
۰۹۹۸۱۵۵۲۵۲۴
۰۹۹۱۵۲۹۱۷۰۸
۰۹۰۴۶۰۴۳۶۹۹
هماهنگی جهت جلسات مشاوره آنلاین:
۰۹۹۱۵۲۹۱۷۰۸
ارائه خدمات مشاوره آنلاین در بستر نرم افزارهای:
skype – Google Meet
ساعات کاری کلینیک:
هر روز از شنبه تا پنج شنبه